arduino logo

Voor deze praktische opdracht Informatica website bouwen, ga ik het over Arduino houden. Op deze site maak je kennis met de arduino. Een erg populaire en goedkope microcontroller met legio aan toepassingen.

Ik heb het onderwerp Arduino gekozen voor het vak Informatica. Het onderwerp Arduino behoort tot mijn eerste Praktische Opdracht van VWO 4 in 2017. Mijn aanleiding om over Arduino te houden is , omdat ik dit jaar voor het vak Kunst een meubel moest ontwerpen. De leraar had gezegd dat je zo creatief mogelijk moest zijn. Ik had toen al meteen een idee. Ik wilde namelijk ledjes en motoren erin monteren, om het mechanisme te laten draaien. De ledjes moesten aan gaan via een remote. Alleen de vraag was: 'Hoe moet ik dit gaan maken? '. Ik deed vele research en zag opeens een Arduino. Ik had daarna een paar keer Arduino plaatjes voorbij zien gaan, maar wist eigenlijk totaal niet wat dat was. Ik had dit op Google ingetypt: ' Wat is een Arduino?' Daarna kwam snel achter dat je met een Arduino heleboel dingen mee kunt doen. Ik ben hierdoor erg geinteresseerd geraakt en vandaar dat mijn onderwerp over Arduino gaat.

Wat is een Arduino?

Een Arduino is een goedkoop klein stukje open-source hardware. Beter gezegd: een open source microcontroller. Dit is een printplaat met een chip die speciaal bedoeld is voor meten en besturen van signalen. Het is een mini-computer die eenvoudig zelf te programmeren is. Er zijn verschillende type Arduino's maar allen zijn ze uitgerust met een aantal input en output pins. Op deze pins (kleine metalen stukjes) kun je vervolgens allerlei elektronica aansluiten. Denk hierbij aan sensoren, motortjes, ledjes,... ideaal voor veel modelbouw toepassingen. De Arduino is een eenvoudig platform dat je in staat stelt om al snel complexere elektronische schakelingen te maken. Het kent een enorm uitgebreid gebruikers en ontwikkelaarsplatform. Ondertussen wordt het wereldwijd gebruikt door een groot aantal hobbyisten. Enige kennis van elektronica is dus nodig maar door de grote community is er eigenlijk altijd wel een voorbeeld te vinden van een schakeling die je zo na kan bouwen zonder enige kennis.Soorten

Hoeveel kost een simpel project met een Arduino?

Een Arduino is goedkoop, voor zo'n 10-15 euro (2016) heb er al eentje en kun je direct aan de slag met het schrijven van code op je computer. Er is een actieve verzameling mensen online die tal van voorbeelden heeft uitgewerkt en erg behulpzaam is. Mocht je een leuk idee hebben dan kun je bij een plaatselijke elektronicawinkel of online de nodigde hardware kopen zoals sensoren en actuatoren voor een paar euro tot enkele tientjes afhankelijk van wat je wilt gaan maken.

Hoe schrijf ik een code voor de Arduino?

Dit is eenvoudiger dan het lijkt, omdat het een simpelere versie is van C++. Het is zeer gebruiksvriendelijk en er staan vele voorbeelden, stap-voor-stap beschreven op de website van Arduino. In het kort betreft het drie grote en belangrijkste stappen:

1.Aansluiten van de Arduino met de USB-kabel

2.Downloaden en installeren van de driver van de Arduino (zeer belangrijk en wordt nog wel eens vergeten)

3.Downloaden van de programmeeromgeving

Wat zijn de bijzondere eigenschappen ervan?

Het apparaatje is dus op verschillende manieren uniek. Om alles even overzichtelijk op een rijtje te zetten is hieronder een lijstje van de bijzondere eigenschappen:

*Het is een gratis opensource computer

*Het apparaat is gevoelig voor informatie van buitenaf

*Het is verkrijgbaar tegen een zeer lage prijs

*Je hebt geen programmeur nodig voor het programmeren

*Op het internet zijn gratis tutorials te vinden over hoe je kunt werken met deze microcontroller
*Heeft een flexibele hardware

*Heeft een flexibele software